Pajūrio naujienos
Help
2024 Balandis
Pi18152229
An29162330
Tr3101724
Ke4111825
Pe5121926
Še6132027
Se7142128
Apklausa

Ar verta uždrausti azartinių lošimų reklamą?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Vegetarišką mitybą praktikuojanti Monika Mickutė tikino, kad Kretingoje vegetariško maisto pasirinkimo netrūksta.

Aplankius kelias Kretingos įmones, teikiančias maitinimo paslaugas, paaiškėjo, kad vegetarams ir kitokias mitybos praktikas bandantiems žmonėms verslininkai yra palankūs, tačiau reikiamo poreikio nėra. Labiau sulaukiama klientų, kurie propaguoja sveiką gyvenimo būdą.

Problemų nemato

„Buvimas vegetaru nekelia daug problemų norint apsilankyti kavinėse, – tikino vienuoliktokė Melė Valkiūnaitė. – Beveik visada galima rasti kokį nors saldų patiekalą, kuris būtų be mėsos.“

Kita vegetarė Monika Mockutė taip pat tvirtino, kad kavinių meniu dažnai būna skyrelis, skirtas vegetarams, todėl visaverčiam gyvenimui mėsos atsisakymas problemų nesukelia. „Pagrindinė tokios mitybos praktikos pasirinkimo priežastis yra empatija gyvūnams, gyvūnų skerdimo ir tragiškų laikymo sąlygų rinkos nepalaikymas“, – savo pasirinkimą argumentavo M. Mockutė.

Ne tik veganai, bet ir žmonės, alergiški laktozei, negali vartoti karvės pieno, tačiau augalinis pienas yra išeitis. Kavinės prisitaiko ir prie laktozės netoleruojančių klientų poreikių. „Mr coffee“ savininkas Vitalijus Chudijašas sakė, kad naudoja karvės pieno pakaitalus. „Kava pasimėgauti užsukę veganai nepasisako esantys veganais, o tiesiog užsisako juodos kavos, – patirtimi dalijosi V. Chudijašas. – Kavos mėgėjų pasitaiko įvairaus amžiaus, kartais ateina maži vaikai ir paprašo juodos kavos. Dažniausiai jaunieji lankytojai užsisako pieno kokteilių, o su karvės ar augaliniu pienu kokteilis bus daromas, nurodo mamos.“

Daugiausiai lankytojų kavinė sulaukia vasarą, tada reikia prisitaikyti prie klientų poreikių ir jie yra pasiruošę padaryti kavą ar kokteilį pagal kiekvieno kliento užsakymą.

Propaguoja sveiką gyvenseną

Kretingos kavinėse galima rasti patiekalų vegetarams, tačiau veganiškiems patiekalams, pasak verslininkų, tiesiog nėra paklausos. Ji taip pat teigė, kad sulaukia nuolatinių klientų, propaguojančių sveiką mitybą, apie kurių asmeninius mitybos poreikius jau žino ir darbuotojai, todėl jiems gamina konkrečiai nurodytus patiekalus su atitinkamais produktais.

Kavinės-baro „Britanija“ savininkas Kazimieras Latakas neslėpė, kad prie veganų poreikių prisitaikyti šios srities verslininkams yra sunku. „Veganų nėra daug, todėl paklausa nedidelė. O žaliavalgių maistas negali būti termiškai apdorotas, dėl to kavinėms reikia pirkti atskirą įrangą maisto apdorojimui, o tai yra papildomos išlaidos, kurios beveik neatsiperka“, – paaiškino K. Latakas.

Į vegetariškų ar veganiškų patiekalų sudėtį įeina daugiau produktų, tam, kad maistas turėtų vertę, o mėsiškų patiekalų pagrindą sudaro mėsa. „Anksčiau meniu buvusį vegetarišką mėsainį teko išbraukti, nes naudojome šaldytus produktus, o nuo to kenčia maisto kokybė. Taip pat nebuvo poreikio“, – kalbėjo „Britanijos“ savininkas.

Kavinių savininkai sugeba išsisukti iš situacijų, kuomet lankytojai paprašo patiekalų be mėsos. Viena išeičių – patenkinti klientų poreikius iš patiekalo išbraukiant mėsą. Į „Britanijoje“ gaminamus dienos pietus beveik visada yra įtraukiamas patiekalas be mėsos, tačiau K. Latakas pasvarstė, ar lietiniai blyneliai su varške tikrai vegetariškas patiekalas. Jis tikino, kad jo supratimas apie vegetarišką ir sveiką mitybą kiek skiriasi: „Tokį maistą paruošti yra naudojama kitokia technika, o mes tokių galimybių neturime, todėl sukamės pagal galimybes.“

K. Latakas teigė, kad kavinės jaučia poreikį įtraukti daugiau vegetariškų patiekalų į meniu, todėl atskleidė, kad pradeda naujinti meniu.

Verslininkai atkreipė dėmesį, kad mieste daugėja ne tiek vegetarų ar veganų, o sveika gyvensena besidominčių žmonių, kas priverčia koreguoti ir siūlomą asortimentą.

Aurelija PLOKŠTYTĖ

„P. n.“ akademijos narė


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas